Anders kijken naar verzuim:
Verzuim wordt slechts gedeeltelijk verklaard door het ziekzijn (het hebben van een ziekte) van medewerkers.
Veel verzuim is het gevolg van bepaalde omstandigheden in de privé- of werksfeer.
De medewerker zelf en de leidinggevende hebben invloed op de mate van verzuim die dit met zich meebrengt.
Het is dus belangrijk onderscheid te maken tussen ziekte en andere dringende redenen voor verzuim.
Wanneer er sprake is van een serieus probleem dat klachten (en dus soms ook verzuim) veroorzaakt, zal de aandacht naar dat probleem moeten uitgaan en de oplossingen die daarvoor gevonden kunnen worden.
Vanzelfsprekend heeft de bedrijfsarts een belangrijke rol bij het begeleiden van de medewerker die verzuimt met ziekte en deze samen met de werkgever, te helpen om zo snel en zo goed mogelijk weer met plezier aan het werk te gaan.
Een hoog verzuim op bedrijfs-, afdelings- of teamniveau wordt doorgaans dus niet veroorzaakt door ziekte, maar door andere oorzaken. Het puur medisch verzuim is in het algemeen niet meer dan 3-4%; is het verzuim hoger dan is er werk aan de winkel voor de leidinggevenden en hun medewerkers.
Het is inspirerender om te voorkomen dat er verzuim ontstaat, dan om verzuimende medewerkers terug te brengen naar het werk. Zo neemt de instroom naar verzuim af en neemt de presentie van gezonde medewerkers op het werk toe. Leidinggevenden zijn samen met hun medewerkers in de lead. Bedrijfsarts en HR/personeelszaken kunnen dit ondersteunen.